Що необхідно знати про холеру?

Холера- це гостра інфекційна хвороба, що відноситься до групи гострих кишкових інфекцій, виникає при вживанні води або харчових продуктів, заражених бактерією – холерним вібріоном.

Хвороба передається від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів; при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Основним резервуаром збудника є люди (хворі або носії бактерії) та водні ресурси, такі як солонкуваті води і гирла річок, де часто відбувається цвітіння водоростей.

Холера швидко поширюється, навіть поодинокі випадки можуть призвести до епідемії. Тому, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) відносить хворобу до особливо небезпечних інфекцій.

Холерний вібріон може зберігати свою життєздатність: у воді – протягом тривалого часу; у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом – 2-5 днів; на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення – впродовж 8 годин; у кишківнику окремих річкових та морських тварин – декілька місяців.

При цьому, під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом однієї хвилини і є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до 5 днів.

Хвороба зазвичай починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму, тому за відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів в хворого може розвинутись кома і призвести до смерті. А от при успішному лікуванні хвороба закінчується повним одужанням.

Тому, важливо знати симптоми захворювання.

Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі.

Характерні симптоми захворювання такі:

•          частий пронос(до 10 і більше разів на добу);

•          м’язові судоми через втрату з рідиною мікроелементів;

•          загострення рис обличчя;

•          холодна шкіра (холера – одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);

•          шкіра стає зморшкуватою;

•          задишка, різка слабкість.

При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!

Щоб уникнути захворювання, слід дотримуватися таких простих правил:

–           не купуйте продукти харчування, зокрема  рибу, у місцях стихійної торгівлі;

–           не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;

–           дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;

–           використовуйте бутильовану або кип’ячену воду для пиття, чищення зубів, приготування їжі;

–           мийте овочі і фрукти перед вживанням;

– ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням;

не вживайте продукти, якщо є сумніви щодо їх походження та умов зберігання.

Будьте здорові та уважні до себе!

Олена АДАМЕНКО, лікар-епідеміолог БВ ДУ «ЛОЦКПХ МОЗУ»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *