У Зубриці відновлять водяну пилораму, млин та кузню

У рамках підготовки до Великодніх свят Східницький селищний голова Іван Піляк разом із керуючий справами виконкому Романом Майстриком та старостою Василем Зваричем відвідали Рибницький старостинський округ, де ознайомилися із ходом прибирання територій до Великодня в селах Зубриця та Головському.

Слід відзначити, що паралельно із ознайомленням із ходом виконання робіт по прибиранню територій, було проінспектовано стан комунальної дороги загального користування в с.Головському по вул. Л.Українки (урочище Матиця) та визначено обсяги робіт, чякі необхідно виконати, щоб утримати проїжджу частину в робочому стані.

В селі Зубриця представники селищної громади ознайомилися із станом цікавої історична пам’ятка – водяної пилорама, яка віднесена до культурної спадщини і повинна бути відновлена уже цього року.

Проект реконструкції водяної пилорами в селі Зубриця став переможцем конкурсного відбору та  отримає 180 тис. грн. з  обласного бюджету та 20 тис. грн. громада повинна залучити із  свого бюджету.. Цього року будуть скеровані кошти на відновлення цієї пам’ятки.

Східницький селищний голова Іван Піляк участь селищної громади у відновленні водяної пилорами, млина та кузні в с. Зубриця не сприймає як щось особливе. На переконання очільника курорту, відновлення унікального господарського об’єкту в Зубриці, що працював за рахунок енергії води, стане додатковим стимулом для туристів, які під час відпочинку матимуть можливість познайомитися з історією Карпатського краю. Водяна пилорама із млином та кузнею, на переконання селищного голови Східниці, є яскравим свідченням того, що рекреаційна зона Карпат здатна зацікавити потенційного туриста не лише багатою природою та вражаючими краєвидами. За висловом Івана Піляка, пейзажну світлину на фоні Карпатських гір можна зробити будь-де. Тому громада повинна подбати про відкриття нових локацій, що своєю історичною цінністю, оригінальністю та неповторністю здатні привабити туриста, а вже потім – на їх базі створювати туристичні маршрути, які дозволили би задовольнити широкий спектр побажань мандрівників.

Оксана ГРОСЬ

Фото із сайту Східницької селищної ради

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *