icon clock07.05.2021
icon eye90
Новини Події

У Свиднику вшанували пам’ять борців за волю України

У рамках святкування Великодних свят у с. Свидник Східницької територіальної громади відбулося освячення новоспорудженого престолу,кивоту, меморіальної дошки та установленого Хреста в богослужбовій каплиці Преображення Господнього в урочищі Сигли. Це стало виявом поваги та вшанування пам’яті борців за волю України, які в буремні роки Другої світової війни із зброєю в руках боролися із фашистськими та більшовицькими окупантами.

Заповідне урочище місцевого значення Сигли на околиці Свидника відоме широкому загалу шанувальників Українського визвольного руху як місце, де у серпні 1944 року приймали присягу 500 вояків Української Повстанської Армії. На урочисті присязі були присутні керівник Крайового Військового Штабу ОУН, який займався викриттям тактичних планів німецького командування, створенням складів зі зброєю і боєприпасами, підготовкою офіцерських кадрів для майбутньої української армії, генерал-хорунжий УПА Дмитро Грицай – «Перебийніс», Полковник Української Повстанської Армії, командант запілля УПА, заступник Головного командира УПА, Генеральний Секретар Внутрішніх Справ Української головної визвольної ради, Голова Союзу українських студентських організацій під Польщею, Лицар Золотого Хреста Заслуги УПА (посмертно) Ростислав Волошин-Березюк. Слід відзначити, що дещо раніше, 11-15 липня 1944 року, неподалік урочища між селами Сприня та Недільна відбулися Установчі збори Української Головної Визвольної Ради під охороною відділів УПА. У зборах взяло участь 20 осіб. На зборах, якими керував Ростислав Волошин- Березюк (Голова Президії Великого Збору УГВР), схвалено тимчасовий устрій, платформу та універсал УГВР до українського народу. УГВР ухвалила демократичні засади державно-політичного життя і соціально-економічну програму майбутнього устрою України. На зборах було обрано президію УГВР: президент – Кирило Осьмак, віце-президенти – Василь Мудрий, о. Іван Гриньох та І. Вовчук, генеральний секретаріат (гол. Роман Шухевич – Тарас Чупринка), генеральний суд і генерального контрольного.

В честь цих історичних подій у 2004 році в урочищі Сигли каплицю каплиця Преображення Господнього (УГКЦ) та встановлено Камінь, на якому золотом викарбуваний текст Присяги.

Чин осв’ячення новоспорудженого престолу,кивоту, меморіальної дошки та установленого Хреста в богослужбовій каплиці Преображення Господнього здійснив єпископ Самбірсько-Дрогобицького Ярослав Приріз.

Оксана ГРОСЬ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *