icon clock22.04.2021
icon eye96
Новини

СПАЛЮВАТИ СУХУ ТРАВУ ЗАБОРОНЕНО!!!

Із настанням теплої погоди на околицях Східниці, Підбужа та більшості населених пунктів Східницької громади почастішали випадки виникнення природніх пожеж, які стають для навколишнього середовища справжнім лихом. Навесні торішня трава швидко висихає і легко загоряється від сірника чи необачно викинутої цигарки. Дуже часто загоряння виникають внаслідок нерозважливих дій мешканців приватних житлових будинків та дач, які з приходом весни активно починають наводити лад у домогосподарствах, спалюючи гілки, суху траву та різний непотріб. Дуже часто вогонь виходить з-під контролю людини і стає причиною виникнення пожежі, яка швидко поширюються, особливо у вітряні дні. Такі пожежі завдають шкоду як господарствам, так і лісовим насадженням. Зупинити вогонь, що набрав сили, буває дуже непросто.

Швидкість поширення вогню надзвичайно висока, тому локалізувати його на відкритих територіях дуже важко. Особливо небезпечним є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів. У населених пунктах спалювання сухої трави або листя на присадибних ділянках може перерости у неконтрольоване горіння. Це загрожує знищенням будівель і споруд житлового сектора. Крім того, погіршення видимості на автодорогах через дим від таких багать може стати причиною дорожньо-транспортних пригод. Щорічно в Україні в результаті підпалів сухої трави згорають десятки будинків і дач, нерідко страждають пам’ятки історії і культури, старовинні дерев’яні будівлі. Трав’яні пожежі можуть служити причиною ураження людей. Навіть попри те, що безпосередньої загрози для життя людини кожен конкретний підпал трави, на перший погляд, не несе, але через масові підпали трави навесні забрудненість повітря димом виявляється не меншою, ніж забрудненість повітря навіть від найсильніших пожеж на торфовищах.

Шкода від горіння сухої трави багатолика і надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, українці рідко надають цьому ваги. При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали й низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин. З травою як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, скажімо, поліетиленового пакета, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони як правило, стають причиною дертя в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа і викликаючі респіраторні захворювання оксиди сірки. Постійно подразнюваний димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти мікробам. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи  тонзиліти. Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання   сухої трави призводить до значних матеріальних та фінансових втрат.

Спалювання  сухої трави навесні зазвичай відбувається, коли вже зійшов сніг. Як правило траву палять несвідомі діти, або дорослі громадяни (з різних причин). Не зважаючи на підстави підпалу, громадяни здійснюють пряме порушення адмінкодексу (ст. 771) та ст. 245 Кримінального кодексу України.

17 квітня 2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу», № 556-ІХ від 13. 04. 2020 року (далі Закон).

Цим законом збільшено штрафні санкції, передбачені ст.ст. 77, 77-1 Кодексу про адміністративні правопорушення та ст.ст. 241, 245 Кримінального кодексу України щодо пожежної безпеки у лісах та забруднення атмосферного повітря.

А тепер роз’яснимо більш детально про суми запроваджених штрафів:

•штраф за забруднення атмосферного повітря зростає з 1700 – 3400 грн. до 30600 – 51000 грн.;

•за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу:  з 5100 – 8500 грн. до 91800 – 153000 грн.;

•за порушення вимог пожежної безпеки в лісах громадянами: з 85 – 255 грн. до 1530 – 3400 грн.;

•порушення вимог пожежної безпеки в лісах посадовими особами: з 255 – 850 грн. до 4590 – 15300 грн.;

•за самовільне випалювання рослинності або її залишків громадянами: зі 170 – 340 грн. до 3060 – 5100 грн.;

•за самовільне випалювання рослинності або її залишків посадовими особами: з 850 – 1190 грн. до 15300 – 17000 грн.

За вчинення злочину, передбаченого ст. 241 ч. 1 КК України (забруднення атмосферного повітря) – покарання у вигляді штрафу від 30600 грн. до 61200 грн. або обмеження волі на строк до трьох років. За злочин за ст. 245 КК України (знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу) – покарання у вигляді штрафу від 91800 грн. до 153000 грн. або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Якщо ви бачите, що горить суха трава, підпал має бути негайно припинений. Ми рекомендуємо негайно загасити полум’я підручними засобами, а якщо це неможливо – викликати пожежників (101).

Олег КОБИЛЕЦЬКИЙ,

начальник 6 ДПРЧ ГУ ДСНС України у Львівській області,

полковник цивільного захисту

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *