Проблеми безгосподарності не можна вирішувати коштом місцевого самоврядування, – Володимир Квурт

Під час засідання комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку 26 жовтня голова комісії Володимир Квурт за підтримки депутатів облради запропонував не розподіляти додаткові 49 млн грн з обласного бюджету на енергоносії до моменту укладання комунальними підрозділами облради угод з Нафтогазом за фіксованою ціною – повідомляє прес-служба Львівської обласної ради.

«Переконаний, проблеми безгосподарності не можна вирішувати коштом місцевого самоврядування! – зазначив Володимир Квурт під час засідання.

Він також запропонував поставити перед Кабміном питання компенсації облрадам додаткових видатків за газ, як це передбачено Меморандумом для комунальних підприємств міст України.

«Наголошую, ситуація з відтермінуванням розподілу коштів за енергоносії не призведе до зупинки подачі тепла комунальним підприємствам, а Львівська облрада виконає в повному обсязі свої зобов’язання перед мешканцями регіону щодо вчасного розрахунку за спожите тепло за фіксованими цінами.

Виступаючи на засіданні бюджетної комісії, я наголосив, що Кабмін підписав Меморандум із місцевим самоврядуванням щодо вирішення газового питання, де було передбачено компенсацію 4% ПДФО в наступному році. І хоч ці цифри згідно з розрахунками не перекривають видатків на газ, але це правильний крок.

Що стосується обласних рад, то пропозицій компенсації їхніх додаткових витрат за газ від Кабміну не надходило і відповідно нам пропонується закрити ці видатки власним ресурсом. Питання допомоги обласним бюджетам стоятиме надзвичайно гостро.

У такій ситуації не варто одноосібно брати на себе непередбачені видатки. До того ж, Меморандум не працює також в частині фіксованої ціни на газ, Нафтогаз не виконує покладених на нього зобов’язань. Станом на сьогодні жодне наше комунальне підприємство не уклало договір з Нафтогазом за фіксованою ціною. На торгових майданчиках натомість газ пропонують виключно по ринковій ціні. Тому об’єктивно облрада не може сьогодні прорахувати додаткові видатки і закрити це питання.

Переконаний, держава повинна навчитися будувати партнерські відносини з громадами. Ми маємо будувати ці відносини відкрито і відповідально, займати спільно позицію у відстоюванні інтересів нашого регіону перед центральними органами влади, не маніпулювати на відвертому популізмі. У минуле має піти практика перекладання прорахунків уряду на місцеві бюджети.

Запропонований депутатами Львівської облради підхід вважаю виваженим. Він дає нам час на діалог без загрози зриву опалювального сезону. Якщо ж облрадам буде запропоновано механізми компенсації, то це дозволить нам кошти, які зараз будуть витрачені додатково на оплату газу, повернути та використати на розвиток нашої області», – прокоментував Володимир Квурт.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *