icon clock15.10.2021
icon eye92
Новини Події

ДЕНЬ ПІДБУЖА СТАВ НЕЗАБУТНІМ СВЯТОМ ДЛЯ ВСІХ ЙОГО УЧАСНИКІВ

Про Підбуж – мальовниче гірське  селище, в улоговині поміж  гірськими верхами, можна оповідати багато – про його славну  історію, своєрідний колорит,традиції, що ними така щедра наша Бойківщина. Саме на свято Покрови Божої Матері відзначали традиційний День Підбужа. Це свято, безперечно, запам’ятається усім його учасникам та численним гостям надовго. І для цього доклали зусиль десятки людей, які вболівають за нинішній день і майбутнє Підбужа. Святковий настрій відчувався  на кожному кроці. Вся центральна вулиця  пообіч прикрашена  повітряними кульками кольору  національного прапора. Все чисто, прибрано, на площі, побіч  селищного парку,  змонтована  велика крита сцена для майбутнього концерту, що і мав стати заключним акордом  урочистостей. Ще одна сцена облаштована і в самому парку, що аж виблискує чистотою. Саме на ній, у переддень Покрови Пресвятої Богородиці, Дня Українського козацтва та Дня захисника України мешканці селища вшановували борців за волю України та учасників російсько-української війни. Літературно-мистецька композиція  «Над нами Бог, за ними Україна», поставлена силами самодіяльних талантів Народного дому смт Пілбуж (художній керівник Степан Химин), хористами церкви Вознесіння Господнього, учасниками  Народного дому с. Сторона  за участі вокального ансамблю хлопчиків «Соколята» (керівник Олена Кузів), зразкового художнього колективу – ансамблю танцю «Водограй» (керівник Марія Галатяк) та учнів Малої академії мистецтв ім. Е. Миська Наталії Кузан, Зоряни Линник, Юлії Шпильчак,  Олени Безик, Софії Білоголовки, Володимира Садлівського, Богданв Лупака та Олега Андруневчина, нагадали учасникам свята основні етапи боротьби за Українську державу та її учасників – починаючи від славних запорізьких козаків і закінчуючи нинішніми воїнами – учасниками АТО та ООС, багато із яких були присутні на урочистостях.

Підбуж – селище з великою і славною історією. Про це нагадують і встановлені на фасаді селищної ради меморіальні дошки визначним підбужанам –  Йосифу Дітлю, одному з найвизначніших лікарів  в історії Польщі, члену австрійського парламенту, що народився в Підбужі 24 січня 1804 року, та Юрію Кульчицькому, видатному українському художнику  світового рівня, який прийшов у світ  18 грудня 1912 року і закінчив свій життєвий шлях  у Франції, в містечку Мужин 25 січня 1993 року. Мабуть, свого часу належно оцінять підбужани і постать визначного композитора, громадського і політичного діяча, що дуже багато зробив для селища, – Любомира Якима – автора славнозвісної «Смереки», що стала  справді народною піснею.

Але  наразі зупинимося тільки на святкуванні Дня селища. Розпочався цей день із самого ранку  Божественними літургіями у  храмі Собору Іоана Хрестителя ( Православна церква України) та Вознесіння Господнього (Українська Греко-Католицька церква). Слід зазначити, що напередодні святкувань з метою вшанування пам’яті полеглих борців за волю України у всіх насеселених пунктах Східницької громади були відслужені урочисті панахиди. Відтак після завершення Служби Божої у День Покрови Пресв’ятої Богородиці  святкування розпочалися волейбольними та футбольнимизмаганнями, що  прикували увагу всіх  спортивних уболівальників.

А  по обіді , о 15.30, справді, знакова подія відбулася вже на території селищної лікарні. Чимало мешканців зібралося на освячення відремонтованих приміщень  пункту  екстреної медичної допомоги селища.  На Східницьку територіальну громаду  виділено  для потреб екстренної медичної допомоги дві сучасні автівки Toyota Land Cruiser Prado, закуплені за кошти Національної служби здоров’я України. Одна з них  надійшла до Підбужа. Ця подія стала справді святом для медиків та й усіх підбужан.

На освячення оновленого приміщення екстреної допомоги завітали поважні гості: депутат Верховної Радии України Орест Саламаха, депутат Львівської обласної ради Андрій Дуліб’яник, голова Східницької селищної ради Іван Піляк, керівник Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Андрій Васько.

Після освячення автомобілів привітав присутніх з цією подією та зі святом Народний депутата Орест Саламаха, який висловив подяку усім, хто долучився  до вирішення проблем ремонту приміщення “швидкої допомоги” та  виділення автомобілів саме для Східницької територіальної громади.

Від імені облдержадміністрації вручена грамота старшому фельдшеру  Іванні Дмитрів.

Зі словом до громади звернувся і керівник Обласного центру екстренної медичної допомоги Андрій Васько. Як він сказав, нинішня подія – свідчення того, як гроші платників податків повертаються в ті місця, звідки вони були сплачені. На сьогодні вже передано десять “швидких”, дві з яких пішли на Східницьку територіальну громаду. Це дасть можливість швидше і якісніше надавати медичну допомогу потребуючим. Пан Андрій висловив вдячність тим, хто допоміг зробити ремонт у пункті базування служби екстреної медичної допомоги.

На знак вдячності за постійну підтримку Андрій Васько вручив символічні грамоти від Обласного центру екстренної допомоги  селищному голові Східниці Івану Піляку та старості селища Підбуж Миколі Тінишину.

Після цього до присутніх звернувся  Східницький селищний голова. Він привітав усіх із Днем Підбужа.

– Подія, що її відзначаємо, справді радісна, бо  медики тепер зможуть працювати в кращих умовах і  краще виконувати свою роботу. Але бажаю усім бути здоровими,  щоб ці машини якнайрідше звідси виїжджали, а наші мешканці не хворіли і не потребували допомоги медиків. Та при тому, з огляду на наш гірський регіон, ці машини є для нас, мов ковток свіжого повітря, вони вкрай необхідні на наших гірських доріг і ми вдячні всім, хто долучився до такої потрібної справи.

Пан Піляк вручив також почесні грамоти від імені керівництва територіальної громади  старщому фельдшеру Іванні Дмитрів, відомому лікарю Ярославу Фецяку, а також Ростиславу Чукві та Оресту Кундичу.

Продовжилися святкування вже на головній сцені у центрі селища. Перед початком концертної програми шанувальники спорту мали можливість спостерігати за змаганнями  учасників “Козацьких забав”, які підкорювали , здавалося б, непідйомну вагу, виборюючи право називатися найсильнішими.

А далі зі сцени знову ж звучали щирі привітання, свій талант демонстрували присутнім церковні хори, учні Малої академії мистецтв та учасники художньої самодіяльності Народного дому селища, учні Підбузької  ЗОШ. Із захопленням сприймали  виступи зіркових гостей – Заслуженої артистки України Божени Дар та Романа Скорпіона. Це був справжній феєрверк  музики, танцю, хороших побажань і позитивних емоцій.

Тож можна лише подякувати керівництву Східницької територіальної громади, Народного дому селища Підбуж, усім, хто доклав  зусилля, щоб підготувати це справді незабутнє свято.

Ігор ЮРИНЕЦЬ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *