Борислав має намір залишити курортну Східницю без води

Про це йдеться в інформаційному повідомленні КП «Вододар», оприлюдненому на інформаційному сайті комунального підприємства Бориславської міської ради напередодні Великодня.

Адміністрація «Вододару» 30 квітня 2021 року повідомила споживачів Східниці, що з 1 липня 2021 року в односторонньому порядку розриває усі правовідносини, згідно яких КП «Вододар» надає послуги з централізованого водопостачання фізичним та юридичним особам Східниці. Водопостачання курорту з 1 липня 2021 року буде здійснюватися окремим підприємством, яке має бути визначене Східницькою селищною радою.

Основними причинами, що спонукали адміністрацію підприємства піти на такий безпрецендентний крок стали вихід смт. Східниця із підпорядкування Бориславської міської ради та створення окремої територіальної громади із центром у смт. Східниця, а також збиткова діяльність підприємства, яке, за твердженням адміністрації “Вододару” щорічно зазнає у курортному селищі збитків у межах 8 млн. грн. Жодних роз’яснень, яким чином формуються ці непродуктивні втрати Східницька селищна рада отримати не змогла. Належного обліку води, що з очисних споруд подається на Східницю, водоканал не веде, відтак у якості аргументів використовуються цифри, які, за висловом Східницького селищного голови Івана Піляка, не мають належного документального підтвердження.

Створення у результаті проведення адміністративно-територіальної реформи окремої Східницької громади обумовило факт, що Бориславська міська рада більше не має ні бажання, ні можливості перекривати збитки підприємства, отримані через непродуктивні витрати води у Східниці.

Саме цим, очевидно, було продиктоване рішення Бориславської міської ради, згідно якого у комунальну власність новоствореній Східницькій територіальній громаді передавалися мережа зношених водопроводів на території курортного селища, а точкою розмежування господарської діяльності двох громад ставала водоочисна станція «Бухів», яка, до речі, як і водонасососна станція «Рибник» та водозабір на річці Рибничанці, а також магістральні водопроводи знаходяться на території Східницької територіальної громади.

Депутатський корпус Східницької селищної ради у листі на ім’я Бориславського міського голови Ігоря Яворського висловив свою глибоку стурбованість ситуацією, що склалася навколо централізованого водопостачання смт. Східниці. «На неодноразові звернення Східницької селищної ради з пропозиціями, – наголошується у листі східницьких депутатів, – врегулювати складну ситуацію із водоканолом у попередні роки не вдалося, оскільки Бориславською міською радою, КП «Бориславводоканал», КП «Вододар»  дані звернення були залишені без розгляду.

«Впродовж десятиліть, – говориться у депутатському зверненні, – КП «Бориславводоканал»/КП «Вододар» (насосна станція «Рибник», водопроводи, водоочисна споруда «Бухів») знаходилися у спільній власності м. Борислава і смт. Східниця та забезпечували централізоване водопостачання населення. Велика частина податків, що  сплачувалась селищем, йшла на розвиток та утримання відповідних комунальних підприємств м. Борислава».

А це немалі кошти. За попередніми даними тільки податку з доходів фізичних осіб Східниця з 2013 по 2020 роки в бюджет м. Борислава перераховувала майже 30 мільйонів гривень. Тому східничан цікавить, скільки коштів Бориславська влада за цей період часу вклала ремонт та реконструкцію водяних мереж на території Східниці.

Рішенням Бориславської міської ради «Про умови забезпечення централізованим водопостачанням смт. Східниця» №153 від 03 березня 2021 року визначені терміни передачі майна, однак майно, що передається морально і фізично застаріле (знищене). Створені умови та поставленні терміни унеможливлюють нещодавно утвореній Східницькій територіальній громаді заснувати своє підприємство, а також подальше належне, якісне забезпечення мешканців селища водою.

Враховуючи те, що водозабір здійснюється на території Східницької територіальної громади, а також на землях громади пролягають відповідні водопровідні мережі та знаходяться очисні споруди, просимо Вас надати наступну інформацію з підтверджуючими документами:

– хто на даний час є балансоутримувачем насосної станції «Рибник», водопроводів, водоочисних споруд «Бухів»;

– копії документів, щодо користування КП «Бориславводоканал» та КП «Вододар» земельними ділянками на котрих знаходяться вищезгадані потужності;

– інформацію про реконструкцію водопровідних мереж та очисних споруди на території смт. Східниця та Східницької територіальної громади починаючи з 2011 року по 2021 рік включно та копії документів витрачених коштів;

– чим обумовлені терміни зазначені у рішенні Бориславської міської ради №153 від 03 березня 2021 року;

– хто буде відповідним балансоутримувачем, після реалізації рішення Бориславської міської ради № 153 від 03 березня 2021 року.

Позиція селищної ради щодо врегулювання ситуації із водоканалом неодноразово озвучувалася Східницьким селищним головою Іваном Піляком. Східницька громада готова прийняти на баланс не зношені мережі, а цілісний комплекс водозабезпечення курорту водою, у який входитиме частина електропотужностей на насосній станції «Рибник», частина приміщення насосної станції «Рибник», водопровід, що забезпечує транспортування води з водозабору «Рибник» до водоочисних споруд «Бухів», частину водоочисних споруд «Бухів» та бак об’ємом 1000 куб. м, розташований на водоочисних спорудах «Бухів», що дасть змогу Східницькій територіальній громаді самостійно забезпечувати постійним якісним водопостачанням мешканців та гостей курорту чистою питною водою.  Лише за таких умов Східницька селищна рада готова прийняти на баланс диряві водопроводи, які вичерпали свій ресурс та знаходяться на території селища.

Бориславом було також проігноровано пропозицію Східницького селищного голови підписати договір муніципального співробітництва з метою розроблення та подання на Конкурс проектів регіонального розвитку, що проводиться в рамках Комплексної програми регіонального розвитку Львівщини на 2021 – 2025 роки, проекту, який би передбачав проведення капітального ремонту/реконструкції/заміни мережі водопроводів на території смт. Східниця, проведення робіт з благоустрої місць виконання вказаних робіт, а також встановлення/придбання насосних станцій для підкачування води.

Передача у комунальну власність новоствореній Східницькій територіальній громаді мережі зношених водопроводів, якими здійснюється централізоване водопостачання смт. Східниці, як і встановлення вузлів обліку у точці розмежування на станції «Бухів», не вирішує основної проблеми – якісного та безперебійного централізованого водозабезпечення курорту водою.

Беручи до уваги ситуацію у забезпеченні безперебійним водопостачанням мешканців Східниці КП «Вододар» Бориславської міської ради Східницька селищна рада вважає, що поліпшення водопостачання м. Борислава та курортного селища Східниця можна досягти не шляхом передачі чи розподілу майна КП Бориславської міської ради «Вододар», яке внаслідок адміністративно-територіальної реформи сьогодні знаходиться на територіях, що підпорядковані як Бориславській, так і Східницькій територіальним громадам, а лише у тісній співпраці  двох громад із залученням фінансового ресурсу Комплексної програми регіонального розвитку Львівщини на 2021 – 2025 роки.

Василь ПОКОТИЛО

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *